کپسول استارلاینر بوئینگ پنجشنبه شب با موفقیت به ایستگاه فضایی بینالمللی متصل شد و دو فضانورد آن بالاخره وارد «شهر بزرگ در آسمان» شدند. این یک مرحله مهم برای ناسا و کمپانی بوئینگ بود تا ثابت کنند که فضاپیماهای بوئینگ نیز میتوانند در رقابت با فضاپیماهای اسپیسایکس به ناوگان فضاپیماهای ناسا ملحق شوند.
استارلاینر پس از دو بار تأخیر بهعلت مشکلات فنی، روز چهارشنبه بالاخره به فضا پرتاب شد. اما این پایان مشکلات بوئینگ نبود. اتصال این کپسول به ایستگاه فضایی نیز با مشکلاتی همراه بود که در عملیات وقفه ایجاد کردند. در نهایت، استارلاینر ساعت ۲۱:۰۴ بهوقت تهران به ایستگاه فضایی بینالمللی متصل شد.
آخرین مطالب
- تقویم آبان 1403 (لیست کامل مناسبتهای ملی و بینالمللی)
- گوگل برای حکم دادگاه وزارت دادگستری آمریکا درخواست تجدیدنظر میکند
- معرفی 5 ربات دانلود از اسپاتیفای رایگان تلگرامی و نحوه استفاده
- کمتر غذا خوردن احتمالاً میتواند طول عمر را افزایش دهد
- میلیاردهای دنیای فناوری سرمایهگذاریهای خود در خرید زمین را افزایش میدهند
کپسول در ارتفاع ۴۲۰ کیلومتری از سطح اقیانوس هند به ایستگاه متصل شد. حالا هر دو فضاپیما با سرعت ۲۸٬۱۶۰ کیلومتر بر ساعت دور زمین میچرخند.
بری «بوچ» ویلمور (Barry “Butch” Wilmore) و سونیتا «سونی» ویلیامز (Sunita “Suni” Williams) دو فضانورد این مأموریت هستند که برای هشت روز در ایستگاه فضایی اقامت خواهند کرد. ویلمور که فرمانده این مأموریت است، در یک پیام به ایستگاه زمینی در هیوستون رضایت خود را از اتصال به «شهر بزرگ در آسمان» اعلام کرد.
ویلمور ۵۸ ساله و ویلیامز ۶۱ ساله پس از اتصال حدود دو ساعت در کپسول ماندند تا پیش از باز کردن دریچههای ورودی، رویههای استاندارد را اجرا کنند؛ از جمله چک کردن نشت هوا و افزایش فشار هوا در گذرگاه بین کپسول و ایستگاه فضایی.
کپسول استارلاینر، با نام مستعار «کالیپسو»، حدود ۳۵۰ کیلوگرم محموله دارد که ۱۴۰ کیلوگرم آن غذا و دیگر تجهیزاتی است که چهار فضانورد آمریکایی و سه فضانورد روسی ساکن ایستگاه درخواست کرده بودند.
فضانوردان ایستگاه فضایی بهگرمی به استقبال از تازهواردان رفتند که تصاویر آن را ناسا بهصورت زنده پخش کرد. ابتدا ویلیامز و سپس ویلمور با خنده و در لباسهای پرواز آبی خود وارد ایستگاه شدند.
مشکلات استارلاینر در اتصال به ایستگاه فضایی
ابتدا قرار بود کپسول در ساعت ۱۹:۴۵ بهوقت تهران به ایستگاه فضایی متصل شود. اما این برنامه به تعویق افتاد، زیرا در ۳۰۰ متری ایستگاه، پنج تا از ۲۸ رانشگر کنترل واکنش این کپسول از کار افتادند. علت این خرابیها نشت هلیم در پیشران اعلام شد.
ناسا و بوئینگ به این نتیجه رسیدند که این ایرادات مانع از اتصال به ایستگاه نخواهند شد. ویلمور و ویلیامز توانستند با تستهای آتش گرم (همان خاموش و روشن کردن مجدد) چهار تا از رانشگرها دوباره را فعال کنند.
پس از این وقفه که بیش از یک ساعت طول کشید، استارلاینر دوباره به ایستگاه فضایی نزدیک شد و عملیات اتصال را آغاز کرد.
استیو استیچ (Steve Stich)، مدیر برنامه ناسا، به خبرنگاران گفت که اتصال استارلاینر به ایستگاه فضایی کمی دشوارتر از بقیه کپسولها بود. در طول این مأموریت، چهار نشت هلیم در فضاپیما شناسایی شد. یکی از این نشتها پیش از آن شناسایی شد که کالیپسو به فضا پرتاب شود. اما بوئینگ اعلام کرده بود که این نشت مأموریت را دچار مشکل نخواهد کرد.
اینها تنها بخش کوچکی از مشکلاتی است که بوئینگ در کسب تأییدیه کپسول خود با آنها روبرو است. مشکلات متعدد در پروازهای آزمایشی مداری، مشکلات دریچههای موتور، ایرادات نرمافزای و مشکلات سیستم چترنجات از جمله عواملی هستند که پروژه استارلاینر را چندین سال از رقیب خود، کرو دراگون اسپیسایکس، عقب انداختهاند.